Persbericht

SPIEGELHOL 2008
Breda maakt zich op voor een spannende zomer….. naast de vele zomeractiviteiten die de Bredanaars al kennen, zullen ze dit jaar voor het eerst ook kennis kunnen maken met een geheel nieuwe activiteit. Of eigenlijk meer: een belevenis. Van zaterdag 9 tot en met zondag 31 augustus zal in het gebouw van ElectronKunstreactor op het adres Belcrumweg 19 namelijk het project SPIEGELHOL 2008 plaatsvinden. Het gaat hierbij om een totaalevenement voor kinderen zowel als volwassenen waarin kunst, spel, filosofie en wetenschap elkaar vinden en wederzijds beïnvloeden.

Wat moet men zich hierbij voorstellen?
Op de eerste plaats: niet teveel. Beter is het om alles maar te ondergaan, op je af te laten komen, te ervaren wat “spiegelhol” met jou doet. Toch willen we, om het publiek nieuwsgierig te maken, wel vast enkele tipjes van de sluier oplichten: het middelpunt van het project is een proefopstelling van het spiegelhol. Deze installatie bestaat uit een cilindervormige ruimte waarvan de binnenwand een spiegelend oppervlak heeft. Die ruimte biedt gelegenheid tot (letterlijke zowel als figuurlijke) reflectie: degene die de ruimte binnengaat zal zich eindeloos en rondom weerspiegeld zien.
Wat doet dat met het beeld dat iemand van zichzelf heeft, qua uiterlijk en qua innerlijk?
Wat denkt iemand die zich in het spiegelhol bevindt? Hoe reageert hij? Brengt de spiegel hem nader tot zichzelf, of werkt die juist vervreemdend? Op al deze (en nog veel méér) vragen probeert SPIEGELHOL 2008 een antwoord te vinden.

Maar er is veel méér dan alleen het spiegelhol zelf: SPIEGELHOL 2008 is een totaalproject waarin de rol van de spiegel als middel tot reflectie op velerlei manieren onderzocht gaat worden: daartoe is de Spiegelacademie opgericht, met een onderzoeksprogramma in de vorm van zomercolleges over filosofie, wetenschap en kunst van de spiegel.
Er zal gefilosofeerd worden met kinderen, er zullen socratische gesprekken worden gehouden; er komen exposities, films, boekbesprekingen, performances, een spiegelwand, een tweelingspiegelkom om in te hollen; er wordt geëxperimenteerd met koken via een spiegel; de spiegel wordt van alle kanten bekeken en toegelicht: vanuit kunsthistorie, natuurkunde, literatuur, sociale wetenschappen en gezondheidszorg……teveel om op te noemen!

Expositie spiegelhol 2008 ‘de eerste weerspiegeling’
SPIEGELHOL 2008 wordt geopend op zaterdag 9 augustus om 20.00 uur en loopt tot en met 24 augustus, 5 dagen per week (woensdag tot en met zondag) van 12 tot 18 uur; soms zullen er ook avondactiviteiten zijn. In KOP is er op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen ook van 12-18 uur een expositie met werk van kunstenaars die een atelier hebben in Electron, gebaseerd op het concept spiegelhol. Tijdens Expeditie Belcrum (30 & 31 augustus) is in Electron nog een kleine versie van de expositie te ondergaan. Er zal een spiegelles natuurkunde gegeven worden voor een breed publiek. Bovendien zal een gespecialiseerd kinderfysiotherapeute vertellen over haar ervaringen met het werken met spiegels met gehandicapte kinderen.

Breda hoeft zich in de augustusmaand niet te vervelen!
Nieuwsgierig geworden??? Dan kunt u zich alvast voorbereiden op dit speelse, maar tegelijkertijd diepserieuze evenement door te surfen naar www.spiegelhol.nl

Contactpersoon: Pieter Vastbinder
telefoon: 076-5217372